Похвално

Блогът за похвали

За белия, зеления и черния чай

tea 3Да, съществуват и трите. Докато зеленият и черният чай са известни на повечето хора, колко от вас са чували за белия?

Не се притеснявайте, ако не сте. За това си има причина. Другият път, когато пазарувате в някой от онези големи супермаркети, погледнете рафта с чайове. Ако имате късмет, ще намерите бял чай от най-много две марки… защото той се прави трудно, намира се рядко, може би е малко по-скъп, но за сметка на това е изключително полезен.

И белият, и зеленият, и черният чай се правят от едно и също растение, Camellia sinensis но… белият чай се бере веднъж в годината, когато листата на растението са все още млади, прибрани и не са се разтворили напълно. Пъпките му са все още покрити с фина бяла обвивка, откъдето идва и името на чая, бял. Прилича на зеления по това, че е преминал през много малко обработване и не е ферментирал, но съдържа много по-ниско ниво на кофеин. Според редица изследвания белият чай е най-добър за денталната хигиена, богат е на естествени флуориди, а редовният му прием може да предотврати развитието на кариеси, натрупването на дентална плака и някои видове орален рак. Богат е също така на специфични видове антиоксиданти, които предотвратяват разграждането на еластина и колагена и спомагат за запазването кожата като по-млада и гладка.

Сега за другите два…
Зеленият чай също е леко ферментирал, но не е толкова претенциозен за бране и обработка като белия. Според изследвания, свързани с него, той спомага при сърдечносъдови заболявания, отделяне на излишни за тялото течности, оздравяване на рани, контрол над кръвната захар и подобряване на мозъчната функция. Намалява риска от образуването на съсиреци в кръвта, които могат да доведат до инсулт, инфаркт, емболия и др. Ползите са много, но чаят все пак не е всемогъщ. Ако имате някой от изброените проблеми, не подценявайте посещението при специалист.
Черният чай се приготвя от ферментиралото вече растение Camellia sinensis. Той също носи своите ползи, които подобряват здравословното състояние на пиещия го редовно. В черния чай има голямо количество кофеин, витамини С и Е. Този чай е много силен антиоксидант, като в него се съдържат също съставки като полифеноли, теофилин и теобромин, флуор, редица микроелементи, катехини и етерични масла. Съвсем спокойно можете да заместите дневната си доза кафе с тази напитка, защото една чаша черен чай съдържа около 45 мг кофеин.

Stefanini