Похвално

Блогът за похвали

Защо тиймбилдингите са важни?

„Тиймбилдиг“ е чуждица, която толкова осезаемо навлезе в езика ни, че вече я възприемаме почти като наша си. А ако се замислим и се върнем няколко години назад, ще осъзнаем, че доскоро никой не я беше чувал, камо ли да знае значението й.

Днес обаче положението е различно. Повечето хора, които имат дори елементарни познания по английски език, могат да ви кажат, че същността на думата „тиймбилдинг“ е в изграждането и сплотяването на екип.

teambuildingЗащо това се налага?

Ще ви отговоря на този въпрос въз основа на личния ми опит.

Първо, всеки човек, който започне каквато и да е работа, попада в нова, формална група. Дори да познава двама-трима от колегите си, останалите са му непознати. На практика се налага да се сработваме с хора, с чиито характери не сте се сблъсквали до момента. Това не винаги е лесно и понякога изисква време, усилия и нерви. Много по-лесно е да се сработиш с някого, когото вече познаваш, имате изградени взаимоотношения или сте приятели. Подобни връзки се изграждат по време на тиймбилдингите и срещите в извън работна среда. Тогава сте в по-неформална обстановка, вероятно около вас има хапване, пийване и приятна музика. Честа практика е да се организират и игри, по време на които да се тренира умението за работата в екип, колегиалността и постигането на победа, но само чрез отборен труд. Тези игри се изготвят от специалисти и не са лесна работа, въпреки че звучат като някакви детски занимания от спортната площадка.

Провеждането на фирмени събития, където всички колеги от фирмата да могат да общуват и разговарят на по-неутрални теми, е важно за всяка компания. Повечето фирми у нас се ангажират единствено с организирането на един коледен банкет към края на декември и… това е. Той обаче далеч не е достатъчен, защото наистина е по-скоро банкет отколкото тиймбилдинг събиране. Има значителна разлика между двете и тя е основно в онези игри, за които ви споменах. Според мен минимумът за организиране на тиймбилдинги е поне по един уикенд на година. За място може да изберете близък до вашия град хотел, може да отидете на планина или на море (въпреки, че някои от хората вероятно ще се чувстват неловко да се покажат по бански пред останалите). Бях чела дори за някакъв китайски предприемач, който завел всичките си служители за няколко дни в Париж!

Между другото според мен е разумно да се позволи на служителите да доведат своите семейства или половинки, защото така ще се чувстват по-комфортно и непринудено.

Така че… днес искам да отправя специалната си похвала към онези фирми, които редовно провеждат тиймбилдинги. Сигурна съм, че техните служители са по-привързани към работното си място и колегите. Сигурна съм, че работата им спори повече и показват по-добри резултати в последствие. А що се отнася до работодателите, на тях мога да кажа само… замислете се по темата.

Stefanini