Похвално

Блогът за похвали

Най- бързият влак в света

Пътувате ли с влак? Или по-скоро предпочитате автобус?
По време на студентските си години, аз пътувах главно с влак. Нашите влакове обаче са доста стари. Железопътните линии също. Това е причината, поради която пътуването е доста по-бавно от това с автобуса. По света обаче нещата при този вид транспорт въобще не стоят така. В повечето по-развити държави, влаковете са доста по- предпочитани от колите и автобусите.

И как няма да е така, след като наскоро вече конструираха влак, който може да достигне 574 км/ч. Той е дело на френска компания и вече е пуснат в експлоатация на територията на Франция. Задвижва се благодарение на иновативната система, базирана на магнитната сила, която се използва за всичко – при спиране, тръгване, ускоряване и маневриране. Тук липсва стандартното триене на колела в релсите, липсва също така и добре познатият ни шум. Композицията се повдига на няколко сантиметра във въздуха, благодарение на магнитни сили, а технологията е наречена магнитна левитация. Буквално все едно, че летиш във въздуха, докато пътуваш. Това е най- бързият изобретен до днес релсов влак в света.

Едва ли в близкото бъдеще този вид транспорт ще достигне и у нас, но пък до тогава ще си използваме услугите на родното БДЖ. Все пак у нас има запазена и действаща теснолинейна линия, която минава през планината. Напоследък обновиха доста неща в железницата ни, но има още да извървим доста дълъг път докато дойде денят, в който ще се похвалим, че имаме действащ модерен железопътен транспорт.

Stefanini