Похвално

Блогът за похвали

За часовете по български език

gramotnostПреди дни във фейсбук попаднах на един диалог – май копиран от разговор в скайп. А може и да е шеговита измислица на някого – но пак ми хареса. Двама, вероятно момиче и момче, очевидно са се запознали в интернет, си чатят в скайп. Единият от двамата, не става ясно кой, защото имената са замазани, пита доста неграмотно и на латиница другия: Не искаш ли да видиш как изглеждам. Другият му отговаря: Не, стига ми това как пишеш. 🙂 🙂 🙂

E, то е ясно, че като започвам по този начин, пък и от заглавието, което съм сложила, ще говоря за грамотност или по-скоро за вопиющата й липса – особено сред по-младото поколение. Причините не са една и две. Най-отчетливата обаче е тази, че младите не четат книги. А не четат, защото изкушенията на смляната и лесна информация ги дебнат навсякъде – в интернет, по телевизията. Както и неграмотното писане, което те попиват. Е, и резултатът е ясен. Картинката също.

Може би затова толкова много ме ентусиазира идеята на група български учители по литература и български език и реших да я споделя с вас като достойна за похвала. Идеята най-общо е часовете по български език да бъдат отделени от часовете по литература. В момента те са обща бройка и както твърдят преподавателите, много често езиковото обучение става жертва на литературното. Което дава съвсем пряко отражение на нивото на езикова култура сред учениците. Отражение, което всяка година по това време – на матурите и на кандидатстудентските кампании – лъсва. Така че с две ръце съм за тая читава идея и дано хората, от които зависи това да се случи, са достатъчно мъдри да я направят реалност.

 

Stefanini