Похвално

Блогът за похвали

Разяснителните кампании

telkampaniiОсвен ниските пенсии, един друг проблем от години мъчи българските пенсионери, по-скоро опасност, която ги дебне. Телефонните измамници. Една май чисто българска престъпна практика, с която съвсем видимо институциите, от които зависи преборването й, не успяха да се справят. Да не бъдем прекалено критични – вероятно са положени необходимите и в достатъчно количество усилия, но нека и не забравяме народната мъдрост: накарай мързеливия на работа, да те научи на акъл. Да, истина е, че хората, които не са свикнали да си изкарват прехраната с труд в истинския смисъл на думата, са изключително изобретателни и постоянно измислят все нови и нови хватки, за да заблудят възрастните хора и да им приберат парите, спестени за здраве или за черни дни. Не е изключен и вариантът да става въпрос за много стройна и измислена организация, която контролира престъпниците на терен от някой луксозен офис. Без значение – фактите са си факти. Всеки ден от медиите научаваме за поредния мним лекар, полицай или някакъв друг представил на институция, който е успял да заблуди поредния пенсионер и да му прибере суми, обикновено в хиляди.

Е, преди дни чух, че Радио Пловдив, а може би и всички регионални структури на БНР, е организирало мащабна разяснителна кампания. Страхотна идея – като се има предвид, че радиото е медията на хората от третата възраст, много логично е тази информация да достигне точно до най-застрашената от това посегателство група. Защото много често ние се чудим как пък така някой се е вързал толкова елементарно – но все пак нека не забравяме, че възрастните хора нито са толкова информирани като нас, нито пък мисълта им се движи бързо и комбинативно като на млад човек.

Така че една голямо браво за инициаторите и да продължават в същия дух! Не случайно медиите са четвърта власт – ако се налага, да подпомагат първите три.

 

Stefanini